Horké nebe nad hranicí

Horké nebe nad hranicí

Kód: KNIHA31


Publikace věnovaná málo známé historii činnosti ČS vojenského letectva proti pomalým a nízko letícím cílům nad jihozápadní částí tehdejšího ČSSR a později ČR.

270,- Kč
Dostupnost: Nedostupné
Kategorie: Knihy a publikace
Velikost: A5/192 stran
Značka: Ladislav Vitík

Český svaz letectví – Letci Plzeň z.s. vydal vlastním nákladem knihu autora Ladislava Vitíka – Horké nebe nad hranicí. Jedná se o netradiční dílo, mapující historii Protivzdušné obrany z let 1984–1996 proti nízko a pomalu létajícím cílům na západní hranici. V době vrcholící studené války se ČSLA musela vyrovnat s novými nároky na střežení horké hranice východního bloku.

Na více jak 190 stranách jsou popsány události přímých účastníků při hotovostních letech, především z předsunutých stanovišť na Zhůří, Kříženci či na Moravě. Vylíčeno je působení odloučených částí – rojů proudových letounů L-39ZA a bitevních Mi-24. Čtenář se dozví o zachytávání zbloudivších letadel i provokačních akcích strojů z druhé strany tehdejší železné opony. Využití vzpomínek vnáší do textu osobní rovinu probíhajících akcí. Jedna kapitola je věnována 1. letce velení a průzkumu z Líní, popis speciální techniky radioelektronického průzkumu a rušení, letecký průzkum hranice. Další část se věnuje působení letectva NATO na západní hranici. Závěrečnou část knihy uzavírá kapitola věnovaná radiotechnickým útvarům, nasazení radiolokační techniky, velitelským stanovištím a zařazení vidových hlásek do pohotovostního systému. Publikace je vytištěna na kvalitním křídovém papíru s pevnou vazbou, formátu 17 x 23 cm. Obsahuje řadu zajímavých fotografií, majoritně ze sbírek soukromých autorů.

Autor: Ladislav Vitík
Vydavatel: Český svaz letectví – Letci Plzeň z.s.

Počet stran: 192
Rok vydání: 2022