ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKÝCH LEGIÍ – NÁVRHY MINCE 200 KČ patina (PM)
ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKÝCH LEGIÍ – NÁVRHY MINCE 200 KČ patina (PM)ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKÝCH LEGIÍ – NÁVRHY MINCE 200 KČ patina (PM)ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKÝCH LEGIÍ – NÁVRHY MINCE 200 KČ patina (PM)ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKÝCH LEGIÍ – NÁVRHY MINCE 200 KČ patina (PM)ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKÝCH LEGIÍ – NÁVRHY MINCE 200 KČ patina (PM)ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKÝCH LEGIÍ – NÁVRHY MINCE 200 KČ patina (PM)ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKÝCH LEGIÍ – NÁVRHY MINCE 200 KČ patina (PM)

ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKÝCH LEGIÍ – NÁVRHY MINCE 200 KČ patina (PM)

Kód: CRM224


3574,- Kč
Dostupnost: Skladem 1 ks
Kategorie: Medaile
Velikost: 34mm
Značka: Pražská mincovna a.s.

V souvislosti se stoletým výročím vzniku československých legií vydala ČNB v roce 2014 pamětní minci ze stříbra v nominální hodnotě 200 Kč. Výsledná podoba mince vyšla ze souteže, kde jen jeden návrh mohl zvítězit. Další sice v boji o první místo mezi předlohami neuspěly, nicméně i tak jsou zajímavé a zaslouží si pozornost sběratelů. Pražská mincovna a.s. proto vydala sadu tří nerealizováných návrhů mincí pod názvem „ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKÝCH LEGIÍ - NÁVRHY MINCE 200 KČ“. Návrhy jsou vydány ve formě medailí z kovu ve vyšší ryzosti než oficiální mince ČNB.  Nominální hodnoty, s nimiž vstupovaly do soutěže, byly odstraněny. Tím je eliminována záměna s platnými mincemi. Jiný je také formát ražby. Existují v provedení 3x16g/34 mm, sběratelská sada 3x31,1g/37 mm ve stříbře 999/1000 , případně exkluzivní 3x31,1g/37 mm ve zlatě 999,9/1000.  Verze proof , běžná mincovní kvalita a patina.  Sada je vydávána v nízkých nákladech.  S ohledem na omezené množství vydaných kusu se jedná o numismatický unikát, který připomíná činy vlastenců, bojujících na frontách v Rusku, Francii a Itálii, díky nimž byla znovuobnovena česká státnost. 

ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKÝCH LEGIÍ – NÁVRHY MINCE 200 KČ patina (PM)
Sada stříbrných medailí o průměru 34 mm a gramáži 3x16 g z materiálu o ryzosti 999 /1000 provedení se speciální povrchovou úpravou mincovní  plochy ušlechtilou patinou. Každý odražek je patinován ručně, aby získal krásu stáří a lépe vynikla plastika jednotlivých detailů jeho reliéfu.  Vydávají se bez číslování v etuji s certifikátem pravosti.  Vojenské Investiční Medaile vybavují sadu kartou s historickými informacemi.

Sada obsahuje následující medaile: 

Návrh Terezy Eisnerové: Aversu vévodí postava Československého legionáře ve Francii - praporečník v plné polní a jeho dva spolubojovníci s puškami, s textem „VZNIK ČESKOSLOVENSKÝCH LEGIÍ“ a letopočty 1914-2014 zdůrazňující 100 let od vzniku legionářských jednotek. Hlavním motivem reversu je legionářská přilba vzor 15 „Adrian“ s výrazným plastickým znakem zahraničních dobrovolníků doprovázená nápisem „ČESKÁ REPUBLIKA“ a miniaturou praporu na žerdi. V opisu jsou zmíněny významná místa bojů legionářů a to Doss Alto (Itálie), Zborov (Rusko, dnes Ukrajina), Vouziers a Terron (obě Francie). 

Návrh Josefa Frühaufa a Lenky Nebeské:  Znak československých legií, spojující v sobě v 4 tehdejší země, tvořící Československo – Čechy, Moravu, Slezsko a Slovensko, dominuje aversu podle návrhu Josefa Frühaufa. Znak obklopují z obou stran vlající prapory, dole v nápisu je název medaile a letopočty vzniku legií a vydání medaile. Další dominantní prvek je na reverzní straně. Je jím monumentální český lev s tlapou, položenou na legionářské přilbě. Text „Ty slávo Čechů jako kdysi žilas, žiješ a budeš žíti v srdci našem“ je oslavnou ódou na hrdinství zahraničních dobrovolníků s odkazem na českou historii, ke které se legionáři hrdě hlásili. Kompozice je doplněna nápisem „ČESKÁ REPUBLIKA“.

Návrh Branislava Rónaie: Nastoupená jednotka legionářů v plné výzbroji a s vlajícími prapory je hlavním motivem Aversu. Výstroj legionářů odpovídá francouzské případně italské frontě. V opisu je název medaile “VZNIK ČESKOSLOVENSKÝCH LEGIÍ“, dvouřádkový nápis pak uvádí letopočty vzniku jednotek ČS dobrovolníků a rok vydání medaile ke stému výročí jejich založení.  Revers je vyplněn vlajícími prapory, přičemž na prostředním je dobře znatelná silueta českého lva, dole pod ním moravské i slezské orlice a z pravé strany dvojramenný kříž reprezentující Slovensko. Kompozice je inspirována známým plakátem „DO ZBROJA! KTO SI SYN“. Vlevo od lva je pěkně vyvedený legionářský znak. Nápis „ČESKÁ REPUBLIKA“ je umístěn v horní části opisu. 

Rok vydání: 2014
Náklad emise: 50 ks
Hrana: Hladká
Autor aversu: Tereza Eisnerová / Josef Frühauf / Lenka Nebeská, DiS. / Branislav Rónai
Autor reversu: Tereza Eisnerová / Josef Frühauf / Lenka Nebeská, DiS. / Branislav Rónai
Rytecké úpravy: MgA. Miroslav Schovanec, DiS. / Alžběta Slámová, DiS. / Tomáš Lamač
Zhotovitel: Pražská mincovna a.s.